

Wat is de APK Keuring
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring voor voertuigen in Nederland. Deze keuring is bedoeld om de verkeersveiligheid te garanderen en het milieu te beschermen. Tijdens een APK keuring wordt uw auto gecontroleerd op belangrijke punten zoals remmen, verlichting, banden en uitlaatgassen.
APK keuring bij Autobedrijf MOTECH
Bij MOTECH kunnen wij voorzien in het APK keuren van uw voertuig. Onze kundige keurmeester zal alle punten nakijken welke gesteld zijn in het RDW handboek. Wilt u zelf weten op welke punten uw voertuig nagekeken wordt? U kunt het RDW handboek zelf hier online raadplegen.
CHOOSE
Your Plan
Price
Waarom is de APK keuring belangrijk?
De APK keuring is niet zomaar een verplichte keuring. Het is namelijk een belangrijk moment waarop de technische staat van uw auto onderzocht wordt. Het belang van de APK keuring is uit te leggen in de volgende drie doelen:
Verkeersveiligheid voor iedereen
Een goedgekeurde auto is een veilige auto. Tijdens de APK keuring worden onderdelen gecontroleerd die direct invloed hebben op uw veiligheid en die van andere weggebruikers. Denk aan:
- Remmen die krachtig en gelijkmatig werken
- Verlichting die goed zichtbaar is voor anderen
- Stuurinrichting die betrouwbaar is, ook bij hogere snelheden
- Banden met voldoende profiel en juiste spanning
Milieubescherming
De APK keuring helpt ook om de impact van het wegverkeer op het milieu te verminderen. Bij de keuring wordt gecontroleerd of uw auto voldoet aan de geldende emissienormen. Zo worden:
- Te hoge uitstoot van schadelijke stoffen (zoals CO2 of roetdeeltjes) ontdekt
- Kapotte katalysatoren en roetfilters vastgesteld
Vooral bij oudere dieselauto’s kan dit een punt van aandacht zijn. Wordt uw auto afgekeurd op uitstoot? Dan moet dit eerst worden opgelost voordat u weer de weg op mag.
Verkeersveiligheid voor iedereen
Een APK keuring kan verborgen beschadigingen duidelijk maken. Door die op tijd te achterhalen, voorkomt u grotere (en duurdere) reparaties in de toekomst. Bovendien:
- Rijdt u met een verlopen APK? Dan loop je risico op een boete van €140.
- Bij een ongeluk zonder geldige APK bent u mogelijk niet verzekerd.
Wanneer moet uw auto APK gekeurd worden?
Het moment waarop uw auto door de APK keuring moet, hangt af van het bouwjaar, het type brandstof en het soort voertuig. De regels zijn niet voor iedereen hetzelfde, maar gelukkig zijn ze goed te volgen.
Nieuwe auto’s
Als u een nieuwe auto heeft gekocht, hoeft u niet meteen te denken aan de APK keuring. De eerste keuring is pas verplicht na:
- 4 jaar voor benzineauto’s of elektrische voertuigen
- 3 jaar voor dieselauto’s en auto’s op LPG (vloeibaar gas)
Daarna verandert het interval:
- Benzine/elektrisch: na de eerste keuring om de 2 jaar, vanaf 8 jaar jaarlijks
- Diesel/LPG: vanaf de eerste keuring direct jaarlijks
Oudere auto's
Is uw auto 8 jaar of ouder? Dan moet u elk jaar een APK keuring laten uitvoeren, ongeacht het type brandstof. Oudere auto's zijn gevoeliger voor slijtage, hierdoor is een jaarlijkse controle verplicht.
Weet u niet of uw APK verlopen is? Voer hieronder uw kenteken in en controleer dit direct.
Voertuigen met vrijstelling
Sommige voertuigen zijn vrijgesteld van APK, zoals:
- Oldtimers van 50 jaar of ouder (onder bepaalde voorwaarden)
- Aanhangwagens/lichte opleggers tot 3500 kg
- Landbouwvoertuigen die niet op de openbare weg komen
Controleer altijd de regels, want vrijstelling betekent niet automatisch dat je geen onderhoud nodig hebt.
Hoe werkt een APK keuring?
Tijdens de APK keuring worden er door de keurmeester verschillende punten van het voertuig nagelopen om vast te kunnen stellen of deze het label rijwaardig mag dragen. Tijdens de APK keuring worden onder andere de volgende punten nagekeken:
- Spiegels.
- Voorruit.
- Vergrendeling.
- Wielophanging.
- Verlichting.
- Carrosserie.
- Remmen.
- Autogordels.
- Registratie.
- Stuurinrichting.
- Uitlaat en uitlaatgassen.
- Wielen en banden.
Alle exacte eisen staan vastgelegd in het handboek van de RDW, deze is online ook terug te vinden op de website van de RDW.
Mocht het voorkomen dat er een probleem gevonden wordt met uw voertuig dan nemen wij in alle gevallen contact met u op. Bij het maken van eventuele extra kosten zal dit dan ook altijd in overleg plaatsvinden.
Veelgestelde vragen over de APK keuring?
Wat gebeurt er als mijn APK keuring verlopen is?
Rijdt u met een verlopen APK? Dan riskeert u een boete van €140 en bent u niet verzekerd bij een ongeval. Controleer daarom regelmatig de vervaldatum en plan op tijd uw keuring in.
Wat is het verschil tussen een APK keuring en een onderhoudsbeurt?
De APK keuring is een wettelijke controle, terwijl een onderhoudsbeurt gericht is op het voorkomen van slijtage en technische fouten. Een goed onderhouden auto heeft een grotere kans om direct goedgekeurd te worden bij de APK keuring.
Wat gebeurt er na de APK keuring?
Wat er gebeurt na de APK keuring hangt af van het feit of uw auto goedgekeurd is of niet.
Wanneer uw auto goedgekeurd is na de APK keuring mag u weer de weg op tot het moment dat de volgende APK keuring voor uw auto verplicht is.
Als uw auto afgekeurd is na de APK keuring heeft u 2 maanden om uw auto te laten repareren op de aspecten die afgekeurd zijn. Hierna zal uw auto opnieuw gekeurd moeten worden.
Een herkeuring is alleen nodig voor de afgekeurde punten van uw vorige APK keuring. Vaak is de herkeuring goedkoper dan de eerste APK keuring.
Kan ik mijn auto al eerder laten keuren?
Ja, dat kan zeker. U mag uw auto tot 2 maanden vóór de vervaldatum laten keuren zonder dat dit ten koste gaat van uw oorspronkelijke vervaldatum. Zo behoud u de keuringstermijn én voorkomt u last-minute stress.
Wat gebeurt er met het keuringsrapport?
Na afloop van de APK keuring krijgt u altijd een keuringsrapport, ook als uw auto is goedgekeurd. Bewaar dit goed, het bevat waardevolle informatie, zeker bij eventuele verkoop of toekomstige reparaties. De goedkeuring wordt automatisch digitaal geregistreerd bij de RDW, dus u hoeft niets zelf te melden.